donderdag 19 januari 2012

Vechten

Ik zat gisteren op TV naar Amerikaanse ijshockeywedstrijd te kijken, waar op een gegeven moment twee spelers met elkaar op de vuist gingen. Het begon met een onvriendelijke botsing, duwen tegen elkaar, de heren schaatsen wat weg, ontdoen zich van onhandige kledingstukken, nemen een bokshouding aan en rammen wat op elkaars gezicht. Als de helmen af gaan spreekt de verslaggever van "a fair cup of tea" en zoals gebruikelijk in dit soort situaties doen de scheidsrechters niets, totdat de heren op het ijs vallen waarna ze uit elkaar worden geraapt en een paar minuten op de strafbank mogen nadenken over die gemiste linkse hoek of zo.

IJshockey is bij mijn weten de enige niet vechtsport waar zo coulant wordt opgetreden. Bij andere sporten wordt dit terecht als niet getolereerd wangedrag gezien. Voetbal is wat dat betreft natuurlijk nogal in opspraak al zijn het daar ook nog wel eens fans zoals bij Ajax-AZ en die overleden supporter in Oostzaan, hoewel in beide gevallen ook welmeen speler was betrokken. Dat heeft de aandacht binnen de KNVB en deze week werd een overzicht gepubliceerd waaruit bleek dat enkele tientallen personen heel lang tot zelfs de rest van hun leven worden uitgesloten van deelname aan wedstrijden vanwege gewelddadige acties.

Ook binnen korfbal zien we wel ens zoiets, maar daar is het gelukkig zeldzamer. Toevallig zagen we afgelopen zaterdag een tegenstander bij VEO 2 die rood kreeg, maar hier ging het "slechts" om een schoppende beweging en werd nog niets wat geraakt. Getolereerd wordt het zeker niet en de straffen voor dit soort acties lopen ook al snel in meerdere wedstrijden schorsing. En terecht wat mij betreft. Korfbal is zeker geen mietjessport, maar acties zoals bij het ijshockey horen hier toch ook zeker niet thuis.

1 opmerking:

  1. Dat vechten bij ijshockey is anders wel erg leuk hoor. Ik ga jaarlijks naar Canada en dan vooral naar de LNAH-league. Een seniorenleague met oud-NHL spelers maar ook echte zware jongens. Die komen alleen op het ijs als er een rekening vereffend moet worden. Daar komt het publiek ook voor. Met je eens, bij korfbal hoort het niet. Maar bij ijshockey wel hoor....

    BeantwoordenVerwijderen