dinsdag 21 februari 2012

Strategische cyclus

Wie bij het lezen van de kop boven dit stukje dat het hier om strategie in een korfbalwedstrijd gaat komt bedrogen uit. Sinds we vorig jaar de structuur van het KNKV gewijzigd hebben zijn er ook een aantal nieuwe procedures en werkwijzen ingevoerd. En eentje daarvan wordt de strategische cyclus genoemd. Waar het hier om gaat is het bedenken en vaststellen van het jaarlijkse beleidsplan van het KNKV. Daar is een hele cyclus voor bedacht die er voor moet zorgen dat de leden, de verenigingen, ook werkelijk inbreng hebben in wat nu de beleidsdoelen van het KNKV zijn.

Hoe gaat nu in zijn werk? Het begint bij het meerjarenplan. Op dit moment is dat het plan 2010-2015 onder de titel "Korfbal: iedereen doet mee". Daarin zijn 4 pijlers "Groei", "Ontwikkeling topsport", "Bestuurlijke vernieuwing" en "Communicatie en imago" benoemd. Het jaarplan moet daarop aansluiten.

In samenspraak met het Algemeen Bestuur is er door het Bondsbureau nu een eerste versie voor het plan opgesteld. Dat wordt nu bekeken door de 5 Districsbesturen en enkele KNKV-commissies. Met input die daaruit voortkomt wordt een tweede concept gemaakt, dat wordt voorgelegd aan verenigingen en aan de Bondsraadsleden die uiteindelijk het plan moeten goedkeuren. Waarschijnlijk zal er daarna dit voorjaar regionaal over gediscussieerd worden en wordt via de Districtsbesturen de input verzameld en terug gegeven.

Dat leidt tot opnieuw een nieuwe versie die medio september wordt besproken in het Strategisch Beraad waarin als ik het goed begrijp het AB, de DB's en de Bondsraadsleden aan deelnemen. Dat leidt dan tot een versie waarover in het najaar de verenigingen nog eenmaal hun oordeel mogen geven. Met uiteindelijk als doel dat het plan dan op of rond 15 december door de Bondsraad wordt geaccordeerd.

Een hele procedure dus. Waarvan we dit jaar voor het eerst gaan zien of het in de praktijk allemaal zo werkt als het op papier bedacht is. Waarbij we met zijn allen ongetwijfeld nog tegen onvoorziene zaken zullen oplopen. Maar wel een procedure waarvan ik denk dat de inbreng vanuit de basis maximaal gewaarborgd is. Daar ben ik zeker positief over. Anders had ik vorig jaar ook niet voor de statuten en reglementswijzigingen gestemd waarin dit allemaal is geregeld.

Voor de meesten zal bovenstaande trouwens een zorg zijn. En dat is terecht. Het is veel belangrijker dat er een plan komt waarin staat dat we als KNKV, als korfballers in Nederland, de juiste dingen gaan doen. Als ik meer over de inhoud weet zal ik daar zeker op deze plek op terugkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten