maandag 20 februari 2012

Internationaal schaatsen gaat op korfbal lijken

Ik las vanmorgen twee stukken over het WK-schaatsen die mij niet alleen als schaatsfan, maar ook als korfballer aan het denken zetten. Het gaat om een column van Jochen Uytdehaage op Schaatsen.nl en om een column van Erben Wennemars in het AD (met dan aan Arnoud Kok!). In beide stukken geven de schaatsers aan dat de successen van het WK heel mooi zijn, maar dat zeker bij de mannen het allrounden nauwelijks meer wereldwijd wordt beoefend met 15 Europeanen bij de laatste 16 en drie Nederlanders op het podium.

Een probleem dat korfbalkenners bekend voor zal komen. Want hebben ook wij niet maken met gebrek aan internationale concurrentie om serieus genomen te worden? Zelfs Nederlanders die nauwelijks iets meer van korfbal weten dan dat de bal door de korf moet, weten dat elke internationale finale tussen Nederland en België verspeeld wordt. Bij het heren allrounden dreigt hetzelfde met een de huidige Nederlandse suprematie. Gevolg is dat elk Noors talent of harder dan gemiddeld rijdende Let meteen tot toekomstig concurrent wordt bestempeld, zeker door de pers. Want ook die zien wel in dat wanneer elk internationaal kampioenschap een Een-Twee-Drie oplevert, de lol er snel af zal zijn.

Schaatsen en korfbal hebben niet alleen hetzelfde probleem, maar ook een vergelijkbare oplossing. Want waar korfbal een plan ontwikkeld om naar een mondiale Top-6 toe te groeien, daar kent het schaatsen sinds kort een een KIA Speed Skating Academy (zie artikel Uytdenhaage) waar talenten uit schaats ontwikkelingslanden worden begeleid door onder andere Jeremy Witherspoon. Misschien kunnen we wat aan kruisbestuiving doen door eens als sporten bij elkaar te gaan kijken.

Voor de goede orde: ik realiseer mij ook dat er verschillen zijn. Internationaal topschaatsen is breder dan alleen mannen allround en op andere onderdelen is er wel degelijk meer concurrentie. Niet helemaal toevallig geldt wat ik hierboven schrijf juist voor het onderdeel dat niet Olympisch is. En verder zijn er ook andere sporten die met hetzelfde euvel kampen (en misschien vergelijkbare oplossingen ontwikkelen). Denk maar aan het WK veldrijden enkele weken geleden waar pas op plek 8 een niet-Belg te vinden was. Dan hebben we mazzel dat aan een schaatskampioenschap meer maximaal 4 Nederlanders deel mogen nemen.

2 opmerkingen:

  1. Link naar stuk van Wennemars: http://www.ad.nl/ad/nl/1742/Schaatsen/article/detail/3189961/2012/02/20/In-breedte-heeft-het-allrounden-groot-probleem.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen