maandag 12 maart 2012

Korfbalvandalisme in België

We maken hier wel eens geintjes over vandalisme of wangedrag bij korfbalwedstrijden, maar in België werd het dit weekeinde (helaas) werkelijkheid. Zoals hier is te lezen moest de kruisfinalewedstrijd om een plaats in de Belgische zaalfinale tussen Scaldis en Voorwaarts gestaakt worden. Er werd namelijk een rookbom op het veld gegooid die verder spelen onmogelijk maakte. En toen de rook neerdaalde kregen diverse mensen ernstige ademnhalingsproblemen, moest de brandweer er aan te pas komen en werden uiteindelijk 5 mensen naar het ziekenhuis overgebracht.

De dader of daders zijn nog niet geïdentificeerd volgens het bericht, maar de politie is nog op zoek. Als ik dit zo lees lijkt mij de kans groot dat het gaat om iemand die een geintje wilde uithalen en de gevolgen daarvan volledig verkeerd heeft ingeschat. Een soort overtreffende trap van confettie, eerder dan iemand die er werkelijk op uit was om de boel geheel te verstoren. Maar heel stom blijft het wel en wat mij betreft mag de dader ook wel een echte straf krijgen (en niet alleen een stadionverbod voor korfbalwedstrijden).

Het sportieve gevolg is mij niet geheel duidelijk. Eerder las ik berichten dat de wedstrijd reglementair in een 7-0 overwinning voor Voorwaarts zou zijn geëindigd, namelijk een 2-0 voorsprong plus een 5-0 overwinning vanwege het staken (kennelijk is oranje de kleur van Scaldis, of zouden het soms Nederlandse korfbal hooligans zijn?). Maar op de site van de Belgische korfbalbond staat nu alleen nog maar dat de wedstrijd is gestaak bij een 1-2 tussenstand en staat ook geen tegenstander meer genoemd voor de zaalfinale. Boeckenberg had eerder die finale al gehaald door metr 26-17 van Meeuwen te winnen.

Deze week kent VEO nog enkele kampioenswedstrijden bij de jeugd. Daar zal het allemaal wel goed gaan ga ik van uit. Maar we hebben ook nog een beslissingswedstrijd om de titel tussen VEO 2 en DES 2 zaterdag aanstaande op neutraal terrein. Ik zal het bestuur van gastheer Eibernest/Vrolijk maar adviseren om alle supporters goed te fouilleren!

1 opmerking:

  1. Even een update over deze situatie (zondagavond 18 maart): de website van de Belgische korfbalbond leert dat Scaldis een reglementaiere 0-7 nederlaag heeft toegewezen gekregen maar daartegen in beroep is gegaan. Datum van het beroep is nog onbekend, maar dit wordt dus nog vervolgd...

    BeantwoordenVerwijderen