dinsdag 29 mei 2012

Olympische discussie in de regio

Vanavond was het regio overleg van de regio Den Haag, waarvoor KVS deze keer gastheer was. Het was een bijzonder regio overleg omdat het veruit grootste deel van de vergadering in beslag werd genomen door de discussie over het KNKV beleidsplan "Korfbal naar Olympisch niveau". Een discussie waarvoor een brede KNKV afvaardiging van 6 mensen naar Scheveningen was afgereisd. En waarvoor de meeste clubs uit de regio ook present waren.

En een vruchtbare discussie ook. Het KNKV voert deze discussie met alle clubs in regio's of gecombineerde regio's, dus er was bij de KNKV deelnemers genoeg vergelijkingsmateriaal. En uit de reacties begreep ik achteraf dat dit een van de betere sessies was. Beter misschien niet in de zin dat hier nu heel opzienbarende ideeën naar voren kwamen of volstrekt unieke opinies. Maar wel dat er hier door de deelnemers in goede samenwerking over de onderwerpen werd gediscussieerd, waarbij wel degelijke goede zaken naar voren kwamen.

Zaken die worden gecombineerd met de input uit de rest van Nederland en dan gezamenlijk leiden tot een nieuwe, verbeterde, versie van het beleidsplan. Waarbij uiteraard wel werd gewaarschuwd dat niet alles wat vanavond werd aangedragen ook meteen wordt meegenomen. Want het KNKV beleidsplan is het plan heel Nederland en niet dat van de regio Den Haag. Dat begrepen wij zelf ook wel, maar het was goed om dat nog even expliciet te maken.

Waar gaat dat beleidsplan dan precies over? Van de vier hoofdonderwerpen was vooral het eerste, Groei, onderwerp van veel discussie. Een deel van de discussie ging over de reden waarom dit zo'n belangrijk thema is. KNKV-bestuurder Johan Kosse legde uit dat dit vooral belangrijk is om als sportbond mee te tellen binnen Nederland. Door een grotere omvang wordt er niet alleen eerder naar ons geluisterd als het gaat om zaken waarop wij invloed willen uitoefenen, maar het heeft ook financiële consequenties. Mede door onze omvang horen wij bij de 12 sporten die meedelen uit de belangrijkste pot van NOC*NSF op basis van de Sportagenda 2013-2016. Na de uitleg, waarbij ook werd aangegeven dat dit in de volgende versie van het plan waarschijnlijk ook wat uitgebreider zou worden beschreven, werd over de oorzaak niet veel meer gezegd.

Wel over de invulling, want daarover bestonden toch diverse verschillende inzichten. Daarmee werd een groot deel van de avond gevuld. Over de andere onderwerpen (Topsport, Uitstraling & Herkenbaarheid, KNKV ondersteuning) werden toch vooral aanvullende opmerkingen geplaatst. Hoewel Topsport in sommige opzichten toch wel als een heet hangijzer gezien wordt: voor sommigen belangrijk voor de uitstraling, voor anderen toch vooral een "Ver van mijn Bed Show". Wat nog in meerdere mate geldt voor de internationale kant van Topkorfbal. Waarover later vast nog wel een keer meer.

Zoals gezegd worden de verzamelde meningen naast elkaar gelegd en aan alle clubs toegezonden (en mogelijk nog ergens gepubliceerd ook) waarna ze gebruikt worden voor de nieuwe versie van het plan, dat misschien (een van de opmerkingen) ook wel anders gaat heten. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten