maandag 21 mei 2012

1e klasse luxer dan de Korfbal league

Het is en blijft een heet hangijzer in de top van ons nationale korfbal: moeten we de reserveteams van de clubs die Korbal League (KL) spelen, aan hun eerste koppelen of niet. Voor de minder ingewijden: als je eerste team KL speelt moeten we dan automatisch het tweede team Reserve KL laten spelen? Het voordeel voor de clubs is dat dan alle wedstrijden van een en twee aan elkaar gekoppeld kunnen worden en er dus flexibeler met reserves en selecties kan worden omgesprongen. Noodzakelijk voor de topsport volgens de voorstanders.

Nadeel is dat er dan in de reserveklasse op het hoogste niveau geen promotie / degradatie meer is, maar dat bijvoorbeeld een team uit de Reserve Overgangsklasse ineens naar de Reserve KL promoveert omdat hun eerste, dat toevallig Hoofdklasse speelde, ook promoveert. Slecht voor de sport zeggen dus de tegenstanders van een vaste koppeling.

We hebben die koppeling ooit een seizoen gehad en daarna weer afgevoerd zonder wezenlijk andere argumenten, maar de discussie blijft. Als afgevaardigde en nu bondsraadslid overigens een gang van zaken waarbij ik de hand wel in eigen boezem mag steken. Want dat heen en weer gedoe verdient zeker geen schoonheidsprijs.

Maar nu is er voor de clubs in de Korfbal League die graag de koppeling willen ineens een heel andere mogelijkheid. Ga gewoon in de Eerste klasse spelen! Want toen twee weken geleden de indeling voor de landelijke competitie bekend werd gemaakt (op de KNKV site) viel mij 1 ding meteen op, namelijk dat VEO 1 en VEO 2 precies dezelfde tegenstanders hebben :


1E
1 RWA 1 Poortugaal
2 Pernix 1 Leiden
3 Swift (M) 1 Middelburg
4 De Meervogels 1 Zoetermeer
5 Albatros 1 Zwijndrecht
6 Futura 1 Den Haag
7 Vitesse (Ba) 1 Barendrecht
8 VEO 1 Voorburg
R1E
1 RWA 2 Poortugaal
2 Pernix 2 Leiden
3 Swift (M) 2 Middelburg
4 De Meervogels 2 Zoetermeer
5 Albatros 2 Zwijndrecht
6 Futura 2 Den Haag
7 Vitesse (Ba) 2 Barendrecht
8 VEO 2 Voorburg


Kortom, In de Eerste Klasse E en de Reserve Eerste Klasse E is de koppeling gewoon doorgevoerd! Met de genoemde voordelen voor de selecties en zonder het nadeel (want in de promotie/degradatie regeling zal wel geen uitzondering voor deze poules gemaakt worden). Of zou dit een geheim experiment zijn van de competitieleider? Eens kijken wat er de komende tijd in de KL nog gaat gebeuren.

1 opmerking:

  1. ik heb me er nog niet in verdiept (maar ga dat zéker nog wel doen), maar zo op het oog lijkt die 1e klasse van VEO 1 een (zachtjes uitgedrukt) flink zware. Zou het zo kunnen zijn dat de indelingscommissie in haar enthousiasme om de 1e en 2e teams van dezelfde verenigingen te koppelen vergeten is te kijken naar een (qua sterkte) gelijkmatiger indeling? Je weet natuurlijk nooit met wat voor sterkte de verschillende clubs aan de start verschijnen, maar het enige criterium wat een gelijke sterkte qua indeling kan gelden is de eindstand van de laatste competitie. En m.i. is dát waar de indelingscommissie naar zou moeten handelen/indelen. Ook bij de jeugd (A-jeugd, B-jeugd, C-jeugd) komen soms flink scheve verhoudingen voor welke veelal te maken hebben met regionaal indelen in plaats van écht landelijk indelen.

    BeantwoordenVerwijderen