zaterdag 14 april 2012

KNKV bestuursacademie

Een mooie zaterdag om te korfballen was het vandaag. Maar de start was achter de vergadertafel. Wel een mooie, ergens in de Zeister bossen. Daar was wat formeel heette de KNKV Bestuursacademie voor Bondsraadleden. Wat?!? In normaal Nederlands : een uitleg aan de leden van de Bondsraad wat nu precies hun rechten en plichten zijn in het nieuwe besturingsmodel. Uitgelegd door de adviseur van het KNKV in deze, de heer Frans Huizinga.

Die begon voor hemzelf gemakkelijk met een kort uittreksel uit een door hem geschreven boek over de structuur van verenigingen, maar ging snel over naar de concrete structuur en afspraken binnen het KNKV. Theoretisch wisten we dat allemaal al. De hoofdlijnen staan beschreven in een document dat vorig jaar is goedgekeurd door de toenmalig ALV en is ook verwoord in de vernieuwde statuten en reglementen, die ook al formeel zijn goedgekeurd.

Maar toch was dat niet overbodig. Ten eerste zitten er nu heel veel andere mensen. Wat overigens niet geldt voor het district Noord West, waar uitsluitend Bondsraadsleden gekozen zijn die vroeger ook al afgevaardigde waren. Maar in andere districten zijn het toch vooral nieuwe gezichten. En ten tweede gaat het er nu om om het model te laten werken en dan is het goed om dat nog eens goed op je netvlies te hebben.

Opvallend was dat de meeste vragen en opmerkingen uit Noord West kwamen. Links voorin in de zaal gezeten, wat geografisch gezien precies de juiste plek was zoals iemand uit Zuid opmerkte, die zelf ook geografisch juist achterin was gaan zitten. Misschien logisch dat Noord West de meeste vragen stelde omdat wij de meeste kennis hebben over de voorgeschiedenis. Anderzijds zou je juist denken dat daarom die vragen minder nodig zouden zijn. Ik weet niet hoe dit uit te leggen is. Misschien zijn wij van Noord West gewoon graag aan het woord.

Maar mede door die vragen en de antwoorden daarop natuurlijk is mij vanmorgen toch wel weer een hoop duidelijk geworden. Niet over de hoofdlijnen, al ontstond er de nodige discussie over het wel of niet toezenden van management rapportages ten opzichte van eerder gedane toezeggingen. Maar wel over de wijze waarop wij als Bondsraadsleden onze controlerende functie moeten uitoefenen. De focus moet liggen op toetsing van de strategie en niet op controle op de uitvoering van het beleid. Daarvoor is de directie en niet de Bondsraad. Dat klinkt abstract, is het misschien ook, maar daarom is het wel belangrijk om het goed in je achterhoofd te houden.

Intussen hebben we ook de eerste versie van het nieuwe strategische plan gezien, maar die versie is al bijna verouderd omdat deze week de aangepaste versie komt waarover de verenigingen hun mening mogen uitspreken. Waarbij wij als Bondsraadleden vooral zullen luisteren naar wat de clubs vinden om daarop ons oordeel te baseren. Ik hou jullie op de hoogte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten