maandag 9 april 2012

Doelpunt of niet?

Het komt bij sporten als voetbal of ijshockey wel vaker voor: de discussie of een bal/puck nu wel of niet de doellijn gepasseerd heeft. Was het een doelpunt of niet? Meest bekende voorbeeld (voor alle mensen die nog veel ouder zijn dan ik) is het wel of niet doelpunt in de WK-finale van 1966. Hij werd geteld en Engeland werd wereldkampioen. Maar er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden.

Bij korfbal komt dit veel minder voor. Een bal gaat door de korf of niet zou je zeggen.  Maar toch is dat niet helemaal waar. Want ook daar blijft het een kwestie van waarnemen. En er zijn omstandigheden waardoor je het als scheidsrechter gewoon niet goed ziet. In de meeste gevallen die ik ken gaat het dan om een bal die wel door de korf ging, maar die niet werd gezien door de scheidsrechter. Is mijzelf ook wel eens overkomen.

Afgelopen zaterdag hadden we het bij VEO 3 andersom. Er werd door Linda een doorloop genomen. De scheids constateerde een overtreding en floot voor een strafworp. Uit zijn ooghoek keek hij naar de bal die omhoog ging, dacht dat het doelpunt ging worden, floot door en liep naar het midden. Alleen was het geen doelpunt, maar rolde de bal naast de korf.

De scheids bleef bij zijn beslissing en keurde de goal goed. Met nog korte tijd te spelen was de stand van 11-11 12-11 geworden en dus was tegenstander Animo in alle staten. Wat een heer twee gele en dus een rode kaart opleverde. Gelukkig maakten we (weer via een doorloop van Linda!) nog 13-11 wat de eindstand was. Waardoor we zeker wisten dat we terecht gewonnen hadden. En bovendien konden we achteraf nog zeggen dat anders de strafworp er vast in gegooid hadden. Maar ook na afloop bleef de discussie nog wel even door gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten