dinsdag 2 oktober 2012

Een avondje spelregels

Vanavond was het weer eens druk in het VEO clubhuis. Niet zo druk als het had kunnen zijn, want vooraf was ik gewaarschuwd dat er wel eens 45 cursisten naar mijn spelregel uitleg zouden kunnen komen luistern. Zoals meer realistisch werd verwacht waren het er een stuk minder.

Maar een man of 15 (en precies 1 vrouw) hadden de uitnodiging aangenomen om eens gestructureerd door de spelrgels te lopen, voor ze volgende week woensdag het spelregelsexamen gaan afleggen. Een vrijwillige aanwezigheid, want er is tegenwoordig geen echte cursus meer voor het spelregeldeel. Zelfstudie en oefenen op internet zijn in principe genoeg om dit examen te halen. Maar voor wie toch wat ondersteuning wilde was door VEO deze avond georganiseerd.

Is het echt noodzakelijk? Dat hangt van de kandidaat af, zal ik maar heel flauw zeggen. Want als je enigzins serieus zelf de stof bestudeerd, een paar proefexamens maakt en de vragen rustig leest voor je ze beantwoord, dan slaag je ook. Daar ben ik van overtuigd. Zeker als je al de nodige jaren praktijkervaring achter de rug hebt. Dan weet je wel hoe de meeste regels zijn en kun je concentreren op zaken die je niet weet, zoals de afmetingen van het veld bij dameskorfbal of zo.

Maar heb je die discipline niet of vind je de regels niet allemaal even helder beschreven, dan is een avond als deze toch heel nuttig. Want dan realiseer je je ook dat er toch wel de nodige onderdelen zijn die je niet helemaal goed kent. Want hoe hoog is een korf nu precies? En wat is nu precies de omschrijving van een overtreding als "vallend"? Etc, etc.

Heeft het geholpen? Dat gaan we volgende week zien bij het examen. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten