maandag 29 oktober 2012

Korfbal in het regeerakkoord

Als de titel van dit stukje de lading dekte, dan was het een heel korte bijdrage. Zelfs in het land dat de bakermat vormt van onze sport staat daarover natuurlijk niets in het regeerakkoord. Je kunt ook zeggen dat wij als KNKV lekker ons eigen beleid mogen maken.

Maar er staat wel het nodige over sport in het regeerakkoord dat vandaag werd gepubliceerd. Zinnig, maar ook kort genoeg om het hier integraal te citeren:

Sport brengt mensen bij elkaar en is van groot maatschappelijk belang. Kinderen verwerven belangrijke  sociale vaardigheden. Voldoende en veilig sporten houdt jonge en oude mensen fitter en gezonder. We willen dat meer mensen kunnen sporten en bewegen in hun eigen omgeving. Er zijn nog veel mogelijkheden om de openbare ruimte beter te benutten.
  • We bevorderen samenwerking van gemeenten, bedrijven, scholen en sportverenigingen.
  • Met gemeenten willen we bevorderen dat er bij de aanleg van nieuwe wijken voldoende ruimte voor sport en bewegen is.
  • Het kabinet streeft naar meer gymlesuren per week in het primair onderwijs.
  • Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling naar de breedtesport. Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt echter veel financiële risico’s met zich mee. Hiervoor is weinig draagvlak in de samenleving in een tijd van crisis en bezuinigingen. We onderschrijven de ambitie om de Nederlandse sport op Olympisch niveau te brengen, zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen.
  • Sporten en als toeschouwer aanwezig zijn bij wedstrijden moeten veilig zijn. Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die sport voor anderen verpesten. Voetbalhooligans worden daarom hard aangepakt.
  • Verbaal en fysiek geweld op of om het sportveld verdient een strenge straf. Ook sportbonden en sportverenigingen hebben hier een taak.
  • Mochten de loterijen de komende jaren meer omzet maken, dan zal de extra afdracht ten goede komen aan de sport.
In het licht van de politiek is sport geen controversieel onderwerp. Weinig zaken die hier genoemd worden zullen op weerstand stuiten. Buiten notoire luilakken zal bijvoorbeeld niemand er een probleem mee hebben dat er voldoende aandacht voor bewegen is. En zelfs van het feit dat het kabinet zich niet inzet om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland zullen weinig mensen wakker liggen. Zelfs het NOC*NSF kan zich hierin vinden las ik op hun website. Die rekenen er op dat er na deze kabinetsperiode nog tijd genoeg is om dit in gang te zetten.

Samenvattend denk ik dat het belang van deze paragraaf in het regeerakkoord niet zozeer gaat om de inhoud ervan, maar vooral om het feit dat deze paragraaf er in staat. Sport wordt niet vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten