dinsdag 11 september 2012

Stemmen op sport

Ik had mij voorgenomen aan de vooravond van de verkiezingen eens te kijken wat de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma hebben staan over sport. Zoeken naar een beleid over korfbal is wat te ver gezocht, maar sportbeleid in het algemeen is toch wel interessant.  Nu blijkt dat dat werk voor een deel al voor mij gedaan is. BNR heeft de gegevens van VVD, PvdA, CDAen PVV hier al op een rijtje gezet. De kop luidt "Sport komt er karig van af bij de verkiezingen" en die vlag dekt de lading volledig.

De VVD besteedt nog het meeste aandacht aan sport, aldus BNR, maar komt kennelijk ook niet veel verder dan algemeenheden als "De VVD is trots op de topsporters die Nederland voortbrengt. Zij zetten ons land op de kaart en geven het goede voorbeeld aan onze jeugd." Ik wil hier best verklappen dat ik morgen VVD ga stemmen, maar niet vanwege dit programmapunt.

Bij de anderen is het nog kariger, zoals op de BNR site is te lezen. Voor de volledigheid heb ik zelf nog wat andere programma's bekeken, maar het resultaat daar is niet veel spannender zoals hieronder te zien is:

Allereerst de SP: Die zet in op het bevorderen van de sport in het algemeen "Een laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de samenleving, waarin verbondenheid en cohesie en het voorkomen van sociale uitsluiting van belang zijn. ". Verder valt daar nog op dat er oog is voor topsporters en dat die vooral door de overheid moeten worden opgevangen "Sommige mensen hebben de kwaliteiten om topsporter te worden. Ook daarvoor hoort de overheid oog te hebben. Niet alles moet hier worden overgelaten aan de commercie. De overheid heeft een eigen verantwoordelijkheid om getalenteerde sporters een kans te geven de top in hun sport te halen. "

D66 : "Sport draagt sterk bij aan gezondheid, voor alle leeftijden. Daarbij geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Kinderen verdienen extra aandacht en D66 wil dat iedereen mee kan doen en kansen krijgt, ook als het gaat om sport. Gymles is daarom voor ons een belangrijk onderdeel van de schoolopleiding.
Nederlandse topsporters inspireren mensen om ook te gaan sporten. D66 wil talenten de kans geven om te excelleren en goede faciliteiten bieden. Drempels – zoals de langstudeerdersboete – neemt D66 weg. Daarnaast zijn wij voorstander van de organisatie van topsportevenementen in Nederland."

ChristenUnie: "Sport is een praktische manier om respectvol met elkaar te leren omgaan. Sportverenigingen worden gedragen door de leden, die zich vrijwillig inzetten voor elkaar en daardoor de sociale cohesie in de samenleving bevorderen. De ChristenUnie hecht daarom veel waarde aan sportbeoefening.
  • Inzetten op breedtesport. Om sport voor iedereen toegankelijk te maken, heeft de ChristenUnie speciale aandacht voor de breedtesport. Sport is zeer effectief in het bereiken van een gezonde leefstijl, participatie en integratie. Sportverenigingen kunnen daarom een rol spelen in het welzijns- en gezondheidsbeleid.
  • Overheid is geen sponsor. Overheidsgeld wordt niet gebruikt voor het in stand houden van betaald voetbal. Het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland is een te kostbare en niet realistische optie."
Dat alles gezegd hebbend is er toch een partij die vrij uitgebreid aandacht aan sport besteed en dat is de Partij voor de Dieren. Die hebben een paragraaf in hun partijprogramma staan waarin (niet geheel onvoorspelbaar) beperkingen en verboden worden voorgesteld voor Hengelen, Duivensport en Paardensport. Waarmee ze zich buiten de scope bevinden van de andere partijen, maar waarmee ze wel heel concreet zijn in hun maatregelen zoals verboden op hengelen, wedstrijd vluchten en regels voor paarden wedstrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten