woensdag 5 september 2012

Kom naar de ALV!

Toevallig zag ik deze week een discussie beginnen op LinkedIn, die startte met de vraag of er nog ideeën waren om meer mensen naar de ledenvergadering van een korfbalclub te lokken. Een ook voor VEO bekend thema, waar ik mij als bestuurslid al menigmaal over gebogen heb. 

Want het blijkt nog moeilijker om mensen voor directe democratie (werkelijk meepraten en beslissen) te interesseren dan voor de indirecte democratie in het stemhokje. En hoewel er op 12 september natuurlijk voor iedereen meer ingrijpende zaken op de agenda staan is het daar dan weer wel zo dat jouw ene stem minder gewicht in de schaal legt dan diezelfde stem op de ALV van VEO. Maar ik ben bang dat we voor het opkomstpercentage behoorlijk jaloers moeten zijn op de resultaten van Rutte en consorten. Een ALV bij VEO trekt misschien 10% van alle leden normaal gesproken.

Wat is dan de reden? Er is wel eens gezegd dat het te weinig over korfbal en te veel over andere zaken gaat. Dat is niet helemaal onwaar, maar bij de landelijke verkiezingen spelen ook veel zaken een (vaak veel grotere) rol waarvan de stemmers geen verstand hebben of waar ze buiten verkiezingstijd weinig belangstelling voor hebben. Want wie er nu precies wat de consequenties zijn van het wel of niet stopzetten van de steun aan Griekenland? Toch bepaalt onze gedachte daarover voor een belangrijk deel ons stemgedrag bij deze verkiezingen. Misschien moeten we op de ALV dan maar een voorstel doen dat Grieken voortaan pas een biertje kunnen bestellen als ze vooraf de inhoud van hun portemonnee hebben laten zien.

De ALV is de enige manier om direct invloed op uit te oefenen op dit soort onderwerpen, omdat daar goedkeuring moet worden gegeven aan begroting en contributie, om maar wat te noemen. Maar ook  inhoudelijke zaken als het vrijwilligers beleid, onze ledengroei en wat er met het sportpark moet gebeuren zijn onderwerpen die ik gedurende het seizoen langs de lijn vaak genoeg langs hoor komen. Dat is prima, maar langs de lijn worden in het gunstigste geval worden conclusies getrokken en geen beslissingen genomen.

Die beslissingen worden natuurlijk ook niet allemaal op de ALV genomen. Maar de basisafspraken worden daar wel gemaakt. En ook als je geen zin hebt om in het openbaar mee te discussiëren - om wat voor reden dan ook - dan nog is het het goed om eens te horen wat iedereen er van denkt en wat er over besloten wordt. Daarom maar weer eens een oproep op deze plaats: VEO-LEDEN, KOM OP DONDERDAG 13 SEPTEMBER NAAR DE ALGEMENE LEDENVERGADERING IN HET CLUBHUIS!

En die discussie op LinkedIn? Op het moment dat ik dit schrijf heeft die nog geen werkelijk nieuwe ideeën opgebracht en lijkt hij al weer een stille dood gestorven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten