maandag 25 juni 2012

Verjongen in Zeist?

Afgelopen zaterdag was er een vergadering van de Bondsraad in Zeist. Zeg maar de algemene ledenvergadering van het KNKV. Omdat het KNKV met 97.000 leden wat groter is dan een vereniging als bijvoorbeeld VEO met ruim 300 is het wel wat anders georganiseerd. Niet alle leden kunnen daar aanwezig zijn, maar vanuit elk district worden 7 leden afgevaardigd om het district te vertegenwoordigen. En afhankelijk van de grootte van het district heeft zo'n Bondsraadlsid meer of minder stemmen.

Zelf ben ik Bondsraadslid voor Noord West en dat betekende deze vergadering dat ik welgeteld 3256 leden uit Noord West mocht vertegenwoordigen. Omdat één van mijn collega's was verhinderd werd dat in de praktijk zelfs 3799. Niet dat dat in deze vergadering veel uitmaakte. Alle voorstellen (in dit geval een paar statuten en reglementswijzigingen en enkele benoemingen van commissieleden) werden unaniem genomen.

Daarnaast waren er een aantal mensen die werden geëerd voor verdiensten voor het KNKV en korfbal in het algemeen. Op de KNKV site staan deze allemaal genoemd. Maar één opvallende wil ik hier toch nog wel belichten : Aly Cuperus en Trynke Keuning van De Granaet (Dokkum) werden beloond met de Wilson Erebeker. Dat is een onderscheiding voor mensen die is "bestemd voor haar of hem, voor vereniging of Bond, die de beste prestatie voor de verbreiding van ons spel, verbreiding in de meest uitgebreide zin van het woord, heeft geleverd". In dit geval ging hij naar de genoemde jongedames vanwege hun initiatief op het gebied van jongerenparticipatie. 


Na de uitreiking van de beker (die vroeg tijdens de vergadering plaats vond) kregen zij de keuze om de vergadering te verlaten om nog even te blijven zitten. Het antwoord was dat ze nog even wilden blijven "zodat ze de gemiddelde leeftijd tenminste nog wat zouden verlagen". En daar sloegen ze de spijker op hun kop. Want de gemiddelde leeftijd van een Bondsraadslid zal toch snel in de buurt van mijn leeftijd liggen (bijna 54). En zonder dat ik de exacte cijfers paraat heb, weet ik zeker dat dat behoorlijk hoger ligt dan de gemiddelde leeftijd van een KNKV lid.


Hun project Jongerparticipatie is in eerste instantie gericht op korfbalclubs. Maar binnen het KNKV mogen we daar met zijn allen ook wel aandacht aan besteden. Zodat niet alleen grijze heren (en een enkel dame) beslist wat de koers van de korfbalbond gaat worden in de komende jaren. Als we beginnen om voor elk aftredend Bondsraadslid iemand te zoeken die minstens 10 jaar jonger is, dan komen we stapsgewijs bij een betere afspiegeling van onze achterban denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten