maandag 1 april 2013

Wereldkampioen in Leeuwarden

Bij de Korfbal World Cup voor spelers onder de 19 jaar, zeg maar het WK voor deze leeftijdscategorie, waren de finalisten misschien voorspelbaar, maar de wedstrijd was dat zeker niet. Nederland moest alle zeilen bijzetten om de titel met 16-14 te veroveren.

Ik ben alleen op de finaledag aanwezig geweest, maar het jaarlijkse toernooi om World Cup was ook dit jaar weer een groot succes. Zowel voor de organisatie als, in elk geval op de slotdag, voor de liefhebbers. Want waar de kleine finale al genoeg spanning bracht (Taiwan versloeg daarin Engeland na eerst met 0-4 te zijn achter gekomen), bracht de finale dat ook, gekoppeld aan goed korfbal.

Dat laatste was nog niet bij alle teams terug te zien. Op een dergelijk mondiaal toernooi zie je toch wel een heel groot verschil tussen landen als Roemenië, China en Marokko en de hier boven genoemde top 4. Maar die landen leren in veel gevallen toch wel van dit toernooi. Zeker een land als Marokko, dat zich voor het eerst internationaal presenteerde, belooft nog veel voor de toekomst.

Met Nederland als winnaar, België als runner up en Taiwan en Engeland als 3 en 4, kun je niet van een verrassend podium spreken. En een onvoorspelbaar podium is wel een van de doelstellingen van het TOP 6 project, waarmee wij als korfballers proberen om de internationale top te verbreden. Maar dat project is net begonnen en de resultaten zullen zeker nog niet dit jaar allemaal worden gerealiseerd.

Maar die vaststelling doet niets af aan de prestatie van het Nederlands team. Een team dat het in de finale dus niet cadeau kreeg. In de eerste helft ging het gelijk op, waarbij Nederland wel steeds het initiatief had. Maar dat op slag van rust de Belgen voor het eerst een voorsprong zag nemen: 8-9. En dus was er nog helemaal niets beslist. En ook in de tweede helft ging het lang gelijk op tot Nederland in de slotfase alsnog de wedstrijd naar zich toe trok.


2 opmerkingen: