maandag 28 januari 2013

Sneeuw en ijs

De afgelopen twee weekeinden was het weer zover: Nederland zuchtte onder winterse omstandigheden. Zozeer dat in elk geval op bepaalde plaatsen en bepaalde tijden gedurende het weekeinde reizen lastig was. En dat had weer gevolgen voor het wel of niet doorgaan van korfbalwedstrijden.

Twee weken gelden had ik zelf op zondag enige tijd extra nodig om van sporthal De Veur naar de Eibernesthal te rijden. Sneeuw op de snelweg en niet harder als 50. Maar het was goed te doen. En afgelopen weekeinde was het vooral op zaterdag dat er plaatselijk problemen waren.

Problemen met reizen leiden ook tot problemen met betrekking tot het spelen van wedstrijden. Als het weer te slecht is, dan leidt dat soms tot het niet doorgaan van wedstrijden. Maar wanneer is dat precies? In december is er over dit onderwerp aan alle verenigingen een brief gestuurd, die volgens mij ook nog op de site of in een nieuwsbrief gestaan heeft.

Daarin wordt uitgelegd dat er twee mogelijkheden zijn. Namelijk dat bij een voorspelling van extreme omstandigheden, het KNKV kan besluiten om het programma of een deel daarvan af te gelasten. In dat geval hoeven clubs zelf verder niets te doen. De zaalkosten (de ruimtes zijn immers wel gehuurd), worden gedeeld door de twee clubs en de wedstrijd wordt opnieuw vast gesteld. 

Als er geen centrale afgelasting is, dan is het aan clubs (en scheidsrechters) om zelf te beslissen of ze de weg op kunnen. dat kan zijn door eerder af te reizen of een ander middel van vervoer te kiezen. Maar het kan ook zijn dat ploegen besluiten om niet af te reizen. In die gevallen is er geen vaste regel. De ploegen moeten dan een verklaring insturen (formulier niet gespeelde wedstrijd) en het is dan aan het KNKV, met name aan de tuchtcommissie, om per geval te beslissen wat het gevolg zal zijn. Voor zover mij bekend zijn er afgelopen zaterdag vanwege het weer 15 wedstrijden niet door gegaan. Voor die wedstrijden zal de tuchtcommissie dus in actie komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten