zondag 3 februari 2013

4 interlands

Afgelopen weekeinde was ik aanwezig bij dekorfbal  interlands tussen Nederland en België. Vier wedstrijden in de leeftijdscategoriën die wij daarvoor kennen::
  • onder 16
  • onder 19
  • Jong Oranje (onder 23)
  • Senioren
Het resultaat was iets waar wij als Nederlandse korfballers trots op kunnen zijn: er werd 4 keer gewonnen en eigenlijk was alleen de wedstrijd Jong Oranje - Jong België echte spannend. Waarbij de Nederlandse trainersstaf mij uitlegde dat de verklaring daarvoor mede gelegen is in het fet dat België met een werkelijk onder de 23 team speelde, terwijl Nederland met het oog op de toekomst alleen mensen onder de 21 had geselecteerd. Maar hoe dan ook, dat leverde in elk geval een leuke en spannende wedstrijd op, die pas in de slotfase door Nederland naar winst werd omgebogen. De wedstrijd onder 16 was één helft spannend, maar in de andere ontmoetingen was Nederland dermate beter dat van sapnnig geen moment sprake was.

Tekenend was bijvoorbeeld de senioren interland. De ruststand was met 7-14 al veelzeggend, maar de start van de tweede helft misschien nog meer. Na minder dan 3 seconden scoorde Tim Bakker de eerste goal na rust en drie minuten later was de voorsprong al uitgebouwd tot 7-19. De rest van de wedstrijd was alleen nog van belang voor het tonen van enkele hoogstandjes, het laten debuteren van enkele spelers en het afscheid van twee bepalende Belgische spelers.

Ik begon met te zeggen dat we als Nederlandse korfballers trots kunnen zijn op deze prestaties. En dat moeten we ook zeker doen. Zeker ook door spelers en technische staf. Maar het geeft ook te denken. Want we hebben het hier over de nummers 1 en 2 op de wereldranglijst. En als we korfbal echt internationaal mee willen laten tellen dan is internationale concurrentie meer dan van belang. Het vorig jaar gestarte TOP 6 programma moet daar aan gaan bijdragen. Laten we hopen dat dat lukt, En als ik dan als bondsbestuurder na afloop een Beligsche collega moet feliciteren in  plaats van andersom, dan zal ik dat met een glimlach doen.