zondag 6 januari 2013

Leuke spelvorm

Op de korfbal challenge in december was er meer dan alleen het topsport gedeelte met de (inter)nationale topteams. Er waren jeugd selecties aan het werk en het NK voor studenten werd gehouden. Maar er was ook nog iets anders.

Er werd bijvoorbeeld ook een jeugd challenge gehouden met een boeiende vorm van monokorfbal. De wedstrijden vonden plaats op kleine velden, waarvoor de breedtesporthal in drie velden was verdeeld. Er werd gespeeld in viertallen, twee jongen en twee meisjes, waarbij voortdurend door gewisseld mocht worden. Verder stonden de korven niet zoals gebruikelijk opgesteld, maar naar de buitenkanten gericht. Bovendien konden er door vanaf een bepaalde afstand te scoren extra punten worden verdiend (twee punters).

Van wat ik er van gezien heb, leverde dit op alle niveaus leuke wedstrijden op. Veel dynamiek door snelle uitbraken, maar ook leuk uitgespeelde doelpunten. En mooi schoten om extra punten te scoren. Door wisselen zal inderdaad nodig zijn hier, want zelfs in korte wedstrijden van 15 minuten lijkt het mij behoorlijk vermoeiend om te doen.

Twee kanttekeningen bij wat ik heb gezien (is dus niet hetzelfde als een formele evaluatie of zo...):

  • de velden waren zo klein dat er relatief erg veel uitballen gegeven werden. Komt ook door de vele uitbraken en het niet altijd even nauwkeurig plaatsen daarbij denk ik.
  • een scorebord is eigenlijk wel een must om te volgen wat er gebeurd, zeker met tweepunters er bij. De scheidsrechters waren soms ook relatief veel tijd kwijt om de stand bij te houden, wat vertragend werkte op het snelle spel.
Maar de bottom line was wel dat ik dit als toeschouwer een attractieve vorm van korfbal vond. Ben benieuwd hoe de direct betrokkenen (spelers, coaches, scheidsrechters) daar over denken.

Dit was in de zaal, maar ik denk dat het probleemloos ook op het veld kan worden uitgevoerd. Ideetje misschien voor een of meerdere verenigingen om dit eens in te plannen op een van de vele toernooien die er nog gaan komen?

1 opmerking:

  1. Bij het mono korfbal kon je ook 3 punten halen. Als je van onder je eigen paal schiet.

    Nadeel van het mono korfbal is, dat de heren veel zelf doen en de dames niet aan het spel toe komen in de meeste gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen