zaterdag 11 mei 2013

Toernooien moeten blijven!

Afgelopen donderdag was er bij VEO weer het traditionele Hemelvaartsdag toernooi. Een korfbaltoernooi dat weer een prima editie beleefde, maar waar we toch naar de toekomst moeten kijken.

Als je donderdag bij VEO was, dan kon je daar weer een vol veld zien waarop op bijna 25 velden tegelijk gekorfbald werd. Met (altijd meegenomen!) de beste weersomstandigheden van de hele week en volop gezelligheid en vrolijke gezichten. Zo hoort het ook. En zo is het altijd geweest denk je dan. "Altijd" is misschien wat overdreven, maar met 43 edities gaat het VEO toernooi toch al een hele tijd mee.

Zelf heb ik de laatste 20 edities of zo bewust mee gemaakt. En ondanks alle tradities en het gevoel dat het altijd hetzelfde afloopt als je na achteraf in de zon een biertje zit te drinken, zie je toch langzaam van alles veranderen. En dan met name bij de senioren. Bij de jeugd schuiven we langzaam van achttallen naar viertallen en zijn uiteraard de meeste rieten korven door geel plastic vervangen, maar het principe is hetzelfde. Er wordt op verschillende niveaus gespeeld en de inzet verschilt nog wel eens, maar dat was vroeger ook al zo. En dat kinderen of teams moeten worden omgeroepen omdat ze vergeten te spelen is ook al van lang geleden.

Bij de senioren ligt dat anders. Toen ik voor het eerst bij VEO het toernooi bij woonde eindigde dat met een heuse finale. En dan ging het ergens om. De andere deelnemers verzamelden zich rond het hoofdveld om te kijken hoe VEO en KVS (want in mijn herinnering was dat ongeveer elk jaar de finale) om de hoofdprijs speelden. Gefloten door een scheidsrechter die pas na lange discussie (en soms onder protest van aanwezige collega's) daarvoor was aangewezen.

Dat is niet meer zo. Terwijl het bij de jeugd constant blijft, is er bij de senioren een duidelijke afname te zien in  de aanmeldingen. Dat speelt volgens mij bij alle grote korfbaltoernooien en is zeker niet iets dat aan VEO ligt. En ook de instelling is veranderd. Ook in de hoogste klasse wordt er al lang niet meer om de prijzen gespeeld. Gewoon lekker een beetje ballen, op tijd aan het bier en het enige team dat de moeite neemt om de prijsuitreiking bij te wonen wint de beschikbare beker.

Aan een kant vind ik dat wel jammer, want een spannend, serieus gespeeld toernooi was vanuit korfbaltechnische visie wel zo boeiend. Maar ik zie dat niet zo snel meer terug veranderen. Die rol wordt nu overgenomen door bijvoorbeeld vierkampen die in de competitievoorbereiding steeds vaker plaats vinden. Maar dat betekent niet dat we niet goed moeten kijken hoe traditionele toernooien verder moeten. Korfbaltoernooien zijn belangrijk voor verenigingen. Voor de uitstraling naar buiten, voor de binding binnen de club en laten we ook de clubkas niet vergeten. En voor al die argumenten geldt dat het belangrijk is om daar niet alleen de jeugd, maar ook de senioren bij betrokken te houden. En als dat op een andere manier moet dan waarop we dat vroeger deden, dan is dat zo. Maar korfbaltoernooien moeten blijven bestaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten