woensdag 20 februari 2013

Beachkorfbal in de winter


Afgelopen maandag was er een beachkorfbal sessie met spelers van de Nederlandse selectie in de overdekte beach accommodatie in Aalsmeer. En hoewel het jaargetijde misschien niet meteen aan stranden doet denken, bleek dit toch een spectaculaire korfbalvorm te zijn die smaakt naar meer.

Beachkorfbal is een betrekkelijk jonge loot aan de tak met korfbalvormen. En nog zeker niet in alle opzichten uit gekristalliseerd. Er wordt nog volop nagedacht over vorm en organisatie. Maar wel zijn wij er  als KNKV van overtuigd dat dit een spelvorm is die in de toekomst veel te bieden heeft.

Op deze middag in Aalsmeer werden enkele wedstrijden gespeeld volgens de nieuwste regels van het IKF. Dat wil zeggen dat er 3 tegen 3 gespeeld werd op 2 palen. Anders bijvoorbeeld dan het 4 tegen 4 op een enkele paal, zoals eerder op de Nederlandse stranden te zien was. En mogelijk recreatief ook nog te zien zal zijn in de toekomst. Maar voor de wedstrijdsport is voor 3 tegen 3 gekozen. Vier kwarten, van elk twee en een halve minuut. De een met 2 heren en 1 dame en de volgende met de 2 dames en 1 heer tegen elkaar. En daarna nog een keer. Waarbij iedereen iedereen mag verdedigen en er verder ook zo min mogelijk regels zijn, anders dan enkele basis principes van korfbal zoals scoren in de korf en niet lopen met de bal. Het lijken vrij korte wedstrijden op die manier, maar het is meer dan inspannend genoeg, zoals uit de reactie van de spelers wel bleek.

Een spelvorm die voor spelers en toeschouwers het nodige spektakel te bieden heeft, zeker als het gespeeld wordt door spelers van dit niveau. Dat is ook te zien aan de foto's, al zijn die niet helemaal in wedstrijdverband geschoten. Maar de spelvreugde was zichtbaar en voor de "neutrale" toeschouwer zoals ik zelf, was het zeker leuk om naar te kijken. En in een echte toernooi vorm of iets dergelijks, en op een  zonovergoten strand in plaats van een winters hal, dan moet het nog mooier zijn. Ik hoop het deze zomer dan ook nog vaker te gaan zien.

Zoals gezegd willen we als KNKV verder met deze vorm van korfbalsport. Binnenkort zullen de concrete plannen hiervoor worden ontvouwd en bekend gemaakt aan iedereen. Maar ik weet nu al dat het een succes gaat worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten