woensdag 22 augustus 2012

Een korfbal visioen



Even terug grijpen op de Olympische Spelen. En nee, dit is geen pleidooi om wel of niet korfbal op te stuwen in de Olympische vaart der volkeren. Maar net zoals het streven naar korfbal als Olympische Sport een ideaal is voor de verdere toekomst, zo hebben de Spelen van dit jaar mij een beeld gegeven van iets wat we voor korfbal op langere termijn misschien ook kunnen realiseren.

We hebben de Olympische Spelen recent achter de rug. Met een ongelooflijke hoeveelheid sporten die voor elkaar voortdurend overlappen in uitvoering, waardoor je nooit alles kunt zien van wat er wordt geboden. Maar wel heel veel, want daar zijn steeds meer moderne mogelijkheden voor.
Allereerst natuurlijk de oude vertrouwde TV rapportages op Nederland 1. Met inleiding en nabeschouwing werden daar de meest relevante momenten gepresenteerd. “Meest relevant” leidt altijd tot discussie, maar de gemiddelde Nederlandse sport kijker zat wel goed. Maar niet iedereen is gemiddeld natuurlijk. Er zijn altijd mensen die om hen moverende redenen liever naar dames basketbal (Australië – China op dat moment) dan naar Epke Zonderland kijken.

Dat was deze spelen geen enkel probleem. Ten eerste zijn er meer TV-zenders beschikbaar want in de ons omringende landen stellen  ze andere prioriteiten dan bij de NOS en iedereen heeft Engelse, Belgische en Duitse zenders in zijn pakket. En dan zijn er ook nog allerlei sportzenders, al dan niet tegen betaling, die ook Olympische onderdelen uitzenden.

Maar er was deze keer nog een andere mogelijkheid. De website van de NOS bood een stroom aan met de uitzending van Nederland van dat moment (of eigenlijk van een paar minuten daarvoor, want de webstream komt later binnen dan het TV signaal). En… naast het TV beeld waren er  ook nog eens twaalf andere streams beschikbaar met beelden van sporten die op dat moment bezig waren. Zonder commentaar, maar wel beeld en geluid. Op die manier kon je dus rustig dames basketbal kijken terwijl de rest van Nederland ademloos naar de rekstok keek.

Wat heeft dat nu met korfbal te maken? Toen ik dit zag en met enige regelmaat al zappend gebruikte tijdens de spelen, kwam het idee bij mij op dat een dergelijke serie streams prachtig zou zijn om alle Korfbal League wedstrijden bij de mensen te brengen. Geen twaalf, maar vijf keuzes onder elkaar om de wedstrijden van het weekeinde aan te bieden.  Zeker op die momenten dat er meer wedstrijden tegelijk gespeeld worden – een veel gehoorde klacht – de ideale oplossing.

Dit gaat natuurlijk het komende seizoen niet komen. En volgend jaar ook nog niet. Maar  op termijn moet zoiets mogelijk zijn. Met behoorlijke beelden, goed geluid en een directe lijnverbinding tussen hal en website. Dan ga ik nog steeds liever live naar een wedstrijd kijken. Maar als dat niet kan, dan hoef ik toch niets te missen!

1 opmerking:

  1. Verscheidene websites (Koog Zaandijk, PKC) hebben vorig jaar al wat wedstrijden live gestreamd; dit ging vooral over playoff wedstrijden waar de zaal uitverkocht was, dat mensen als alternatief het via internet konden kijken (en het zou mij niet verbazen als deze trend doorzet).

    Bij de reguliere competitie vraag ik mij af: zal dit niet de toeschouweraantallen laten afnemen. "het regent"/"ik heb geen zin om daarheen te rijden"/"misschien is het wel erg druk/uitverkocht" dus ik ga lekker achter m'n computer kijken.

    Wat mij veel interessanter zou lijken is een hoogtepunten filmpje/samenvattingen op zondagavond. Zoals nu 1 samenvatting vaak via korfbaltv getoond werd, lijkt mij de hoogtepunten van wedstrijden, eventueel met interviews etc. erg interessant om zondagavond te kijken. En daarmee kunnen veel mensen ook op regelmatige basis (ook in het buitenland!!) de korfballeague (wellicht later ook hoofdklasse) volgen! Eventueel hieraan toegevoegd 'wedstrijden terugkijken'. Alle verenigingen hebben toch alle wedstrijden digitaal tot hun beschikking..

    Gr. Wouter

    BeantwoordenVerwijderen